Menu


==========================================================================================================


    

DIRIGENT/MUZIKAAL LEIDER ORIGINAL LIEMERS MUSIKANTEN.
Per 1 oktober 2017 is John Derks, 53 jaar, uit Druten de dirigent van de Original Liemers Musikanten uit  Zevenaar. Als dirigent is hij fulltime actief, allround, en heeft ruime ervaringen bij o.a. Egerländer kapellen, Harmonie en Fanfare orkesten en Slagwerkorkesten /-groepen.
Momenteel is John Dirigent bij “ Fanfare” St. Lambertus - St Barbara te Alphen - Dreumel, “Muziekvereniging” Amicitia te Langenboom, “Muziekvereniging” Juliana te Haps, “Bigband” Thompson Bridgeband te Grave, “Slagwerkgroepen” Excelsior Deest, Concordia Schaijk en Juliana Haps en “Malletband” Ad Astra te Asperen. Alle orkesten hebben een hoog entertainment en Show gehalte met niveaus tussen de 1e en 4e Divisie.
Daarnaast wordt ook les gegeven op basgitaar en toetsen en schrijft hij arrangementen voor zowel Egerländer kapellen, Harmonie en Fanfareorkesten en Big Bands. Ruim 10 jaar is hij eigenaar van zijn  Vic Firth drumstokkenlijn.
Als muzikant, heeft de nieuwe dirigent van de Original Liemers Musikanten ruime ervaring in Egerländer kapellen, Ha/Fa orkesten, Big Bands, Show orkesten en Combo’s.
‘Muziek is zijn leven, Dirigeren en Doceren zijn passie. Kortom: Muziek zijn alles’
Zie ook: www.originalliemersmusikanten.nl, dé kapel met passie en muzikaal plezier!

02-10-2017


==========================================================================================================

    

HERBERT PÖLLINGER OVERLEDEN.
Na een kortstondige maar zware ziekte is zaterdag 10 december op 65-jarige leeftijd, toch nog onverwacht, Herbert Pöllinger overleden. Hij was de oprichter en muzikaal leider van de bekende muziekgroep Die Pöllys die al diverse jaren in Nederland optreedt. Eerst als het duo Doris en Herbert en de laatste jaren met zijn dochter Mara en zoon Silvio onder de naam Die Pöllys.
Wij wensen zijn naasten heel veel sterkte bij dit gevoelige verlies.

12-12-2016


==========================================================================================================

NIEUW BLAASORKEST “EGHALANDA MUSIKANTEN“.
Fascinerend hoe na zo veel jaren de muziek van Ernst Mosch de harten van de mensen in de ban heeft !
Het pas opgerichte Blaasorkest Eghalanda Musikanten smeedt ijverig creatieve plannen voor de toekomst en zal zijn fans voortaan met voortreffelijke optredens inspireren.
De Eghalanda Musikanten presenteren op warmhartige wijze de bekendste melodieën van Ernst Mosch in de gebruikelijke Egerländer klank.
Door het programma leidt Karl Graf, die in alle windstreken beroemd werd door zijn boek „ … und ewig swingt die Blasmusik“.
Uitgebreide informatie over deze nieuwe kapel is te vinden onder de volgende link   >>>

01-10-2016


==========================================================================================================

    

 "INTERNATIONAAL BLAASKAPELLEN FESTIVAL BERINGE" 
en opheffing van Blaaskapel Die Lustigen Freunde. Tijdens de onlangs gehouden vergadering van Die Lustigen Freunde en de Festivalcommissie is, na de evaluatie van het 52e Internationale Blaaskapellen Festival, besloten om te stoppen met het organiseren van het Internationale Blaaskapellen Festival Beringe. De grote inspanning die gevraagd wordt en het beperkte positieve resultaat hebben geleid tot dit besluit. Blaaskapel Die Lustigen Freunde heeft in dezelfde vergadering eveneens besloten de vereniging op te heffen bij gebrek aan voldoende leden. Het eindejaarsconcert zal dit jaar nog normaal plaatsvinden op 19 december. De Blaaskapel hoopt het 65 jarig jubileum nog te mogen vieren in het voorjaar 2016 met een afsluitingsconcert op een nog nader te bepalen datum. Die Lustigen Freunde en de Festivalcommissie bedanken de Beringse gemeenschap en alle festivalbezoekers voor de jarenlange steun die ze mochten ontvangen. Veel dank gaat verder uit naar de sponsoren, de fanclub van Die Lustigen Freunde, alle medewerkers (verenigingen en vrijwilligers), gastgezinnen en de gemeente Peel en Maas. Extra dank gaat uit naar Touringcarbedrijf Ghielen. Tientallen jaren hebben zij de hal ter beschikking gesteld ondanks alle ongemakken die ze hierbij ondervonden. Die Lustigen Freunde en het Internationale Blaaskapellen Festival Beringe nemen afscheid met de titel van Robert Payer, speciaal geschreven voor Die Lustigen Freunde in 1986:
“Treffpunkt


14-10-2015

==========================================================================================================

    

SLAVKO AVSENIK DE „VADER“ VAN DE OBERKRAINERMUZIEK IS OVERLEDEN.

Slavko Avsenik, de grondlegger van de legendarische Oberkrainersound, is gisteren (donderdag 2 juli 2015) op 85-jarige leeftijd in zijn geboorteplaats Begunje in Slovenië overleden . Zijn „Original Oberkrainer“ verkochten wereldwijd meer als 36 miljoen lp’s en cd’s.
Vandaag een „klassieker“ in de volksmuziek, toen een revolutionair: in de jaren 50 heeft Slavko Avsenik een geheel nieuwe Alpenländische klankkleur ontwikkeld en daarmee muziekgeschiedenis geschreven.
Zijn meest legendarische nummer is het in 1954 verschenen „Trompetenecho“, de oorspronkelijke herkenningsmelodie van Musikantenstadl voor generaties van tv-kijkers en het in- en uitschakelen van de tv. De door Avsenik Avsenik oorspronkelijk opgerichte groep bestaande uit accordeon, klarinet, trompet, bariton, gitaar en bas leeft ook in de de zogenaamde „neuen Volksmusik“ verder.
Voor zijn carrière als muzikant en componist was Avsenik skispringer en hij schopte het zelfs tot het Joegoslavische nationale team. Later “mocht” hij met zijn Oberkrainer, zogenaamd als tegenprestatie omdat men hem voor concerten naar het buitenland liet reizen, meermaals voor de toenmalige Joegoslavische president Tito  spelen. Met zijn bekende Original Oberkrainer reisde hij de hele wereld af.

03-07-2015


==========================================================================================================

    

KARL MOIK OVERLEDEN.

De Oostenrijkse televisie meldt vandaag dat Karl Moik is overleden. Hij werd 76 jaar. Karl Moik was al langer ziek. In januari werd hij uit het ziekenhuis van Hallein ontslagen waar hij was behandeld wegens nier- en hartklachten. Sinds drie weken werd hij weer in het ziekenhuis behandeld waarna zijn toestand verslechterde. In het voorjaar van 2014 werd hij tijdens de Rosenmontag in Keulen getroffen door een zwaar infarct waarvan hij maar niet echt wilde herstellen.
Karl Moik begon zijn carrière als tv-presentator in 1973 bij de ORF met de “Volkstümliche Hitaparde.” In 1980 kwam hij met zijn concept voor “Musikantenstadl” dat in Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland een grandioos succes werd en miljoenen kijkers trok. Ook in de Benelux-landen genoot het programma grote bekendheid. Op 31 december 2005 presenteerde hij zijn laatste Stadl, wat hem zichtbaar raakte. Hij werd opgevolgd door Andy Borg.
Wij hebben Karl Moik in de jaren 1999 tot ongeveer 2004 persoonlijk leren kennen en hem ervaren als een zeer aimabel man die alles deed voor “zijn Stadl.” Zijn verdiensten voor de volksmuziek zijn groot.
Wij wensen al zijn naasten heel veel sterkte.

26-03-2015


==========================================================================================================

    

STEUN DE FACEBOEK-ACTIE TOT BEHOUD VAN MUSIKANTENSTADL.

Karl Moik (76) is over zijn schaduw gestapt. Jarenlang was hij ontevreden over zijn onvrijwillige afscheid van Musikantenstadl. Over de presentatie van zijn opvolger Andy Borg (54) vermeed hij elk commentaar en hij bezocht de show nooit meer.
Onlangs maakte hij een grote stap richting zijn opvolger: de tv-legende en de zanger troffen zich om over een ernstig thema te praten, de zorgen om Musikantenstadl. De traditionele show staat misschien voor het einde. Het voortbestaan is gegarandeerd tot en met december 2015 met vier in plaats van vijf uitzendingen maar wat er daarna gaat gebeuren is nog onzeker. In het voorjaar nemen de ORF en ARD een besluit over de verdere plannen. Karl Moik en Andy Borg zijn van mening dat de omroepen de vier miljoen Musikantenstadl-fans (gemiddeld aantal kijkers) niet in de steek mogen laten en dat show moet blijven bestaan. Daarom is een Facebook-actie gestart. Doe ook mee om Musikantenstadl te behouden. Dit kan door de volgende Facebook-pagina te delen: https://www.facebook.com/pages/Wir-sagen-ja-zum-Musikantenstadl-im-TV-/805231259553833 (deze link aanklikken).

15-01-2015


==========================================================================================================

BRAND TREFT HUB’N BUB’N.
Bij de grote brand op 20 november in de Beatrixhaven te Maastricht waar heel wat bedrijven vernield zijn, is ook de orkestbus met instrumenten en apparatuur van de Hub'n Bub'n in zijn geheel verloren gegaan. Veel hiervan is opgebouwd en verzameld in 25 jaar tijd, hier is niets meer van over

De Hub'n Bub'n zouden de Hub'n Bub'n niet zijn als er zeer snel besloten werd om de draad zo snel mogelijk weer op te pakken, met andere woorden kijken om het verloren gegaande zo snel mogelijk weer te verwerven. 

Als zoiets gebeurt 3 dagen voor een van de leukste optredens van het jaar, namelijk de "Hub'n Bub'n Fanclubdag" is dat een zware klus om er voor te zorgen dat de fanclubdag door kan gaan. 

Wij zullen alles op alles zetten om dit toch te laten gebeuren, aanstaande zondagmiddag om 14.00 uur zijn jullie van harte welkom op onze traditionele fanclub dag.

Wij zullen er voor zorgen om alles zo goed mogelijk te laten verlopen.

Tot zondagmiddag 23 november om 14.00 uur in Café de Haverput Vliegenstraat 59 te Bunde !! 

Bron: Hub’n Bub’n


Op de foto's van links naar rechts: de Hub’n Bub’n, de bus en wat er over is van het instrumentarium in de bus!


HUB’N BUB’N ZWAAR GETROFFEN DOOR BRAND.
De brand die woensdagavond in industriegebied Beatrixhaven in Maastricht blijkt ook muziekgezelschap Hub’Bub’n zwaar te hebben gedupeerd.
De Hub’n Bub’n, landelijk bekend vanwege hun Tiroler muziek, zagen onder meer de bandbus, een groot spandoek, hun geluidsversterkers, instrumenten, statieven, microfoons en de complete drumkit van drummer Peter Troquete in vlammen op gaan. Troquete schat de schade op minimaal 30.000 euro. “De verslagenheid is enorm”, zegt hij.
Desondanks gaat de fanclubdag van morgen (14.00 uur in café De Haverput Bunde) gewoon door. Troquete: “We laten onze fans, van wie een aantal uit Friesland komt morgen niet in de kou staan. Daarna zien we wel.“
22-11-2014
Bron: MGL


==========================================================================================================

    

50.000 BEZOEKERS OP 13E EDITIE VAN ROZENFESTIVAL IN LOTTUM.


Tijdens de 13e editie van het Rozenfestival, van 9 t/m 11 augustus 2014, zijn 50.000 bezoekers naar Rozendorp Lottum gekomen. De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde editie waarbij, ondanks de slechte weersvoorspellingen, veel mensen uit binnen- en buitenland het dorp bezocht hebben.
Het festival begon vrijdag (9 aug.) regenachtig. Gedurende de eerste avond van het festival is circa 35mm regen gevallen in Lottum, waarbij onder andere de parkeerterreinen en diverse locaties op het festivalterrein het zwaar te voorduren hebben gehad. Zaterdagochtend zijn als gevolg hiervan diverse maatregelen genomen. Door de geweldige inzet van veel vrijwilligers lag het festivalterrein er bij de start op zaterdag weer prima bij.
Drukste dag
Vooral op zaterdag was het, mede dankzij het prachtige weer, zeer druk in het dorp. De zondag verliep een stuk rustiger door de slechte weersverwachting. De regenbuien hebben Lottum echter grotendeels links laten liggen, waardoor het voor de aanwezige bezoekers prima vertoeven was op het festivalterrein.
Bijzondere objecten
Het Rozenfestival 2014 had als thema ‘Rozen stelen de show’. Het thema kwam onder andere tot uiting op het Maasplein, dat geheel in stijl van Las Vegas ingericht was. Verder waren er objecten aangekleed met veel rode lopers. Ook werden diverse tv-programma’s in rozen uitgebeeld, zoals de Muppets Show en de bekende Disney figuren. De show werd echter echt gestolen door de kerk die meesterlijk versierd was met maar liefst 35.000 witte Avalanche rozen en 10.000 andere witte bloemen.


Gevarieerd muziekprogramma.
Het festival kende een zeer gevarieerd muziekprogramma met veel volks- en blaasmuziek waaronder Oberkrainer Ensemble Marinka, de Original Maaskapelle en diverse andere kapellen en groepen. De optredens trokken telkens veel bezoekers en ze zijn een intermezzo in het festival dat zeer goed in de smaak valt.
Rozenfestival 2016
Van 12 t/m 15 augustus 2016 wordt de volgende editie van het Rozenfestival georganiseerd. Het thema van het volgende Rozenfestival wordt bekend gemaakt tijdens de evaluatievergadering die in het najaar voor dorpsbewoners wordt gehouden.
>>>

21-08-2014


==========================================================================================================

    

GEZOCHT: ES-KLARINETTIST(E) & EUPHONIUMSPELER.

Wil je in een topblaaskapel spelen?

Wil je je muzikale grenzen verleggen?

Wil je gevariëerde optredens brengen?

Wil je deel uitmaken van een enthousiaste groep muzikanten? 

Informeer naar de vacatures: 0032 474/ 97 07 25 of kempnermusikanten@skynet.be

www.kempnermusikanten.com

30-05-2014

 


==========================================================================================================

Jan DeSmet was jarenlang dirigent van het Koninklijke Blaasorkest Alpenroos in het Belgische Ingelmunster. Hij nam afscheid en zijn opvolger wordt hier voorgesteld.

30-12-2013


    

AFSCHEID VAN EEN DIRIGENT

Een woordje schrijven over Jan Desmet is terzelfder tijd gemakkelijk en moeilijk. Gemakkelijk omdat een artistieke duizendpoot als Jan heel wat inspiratie biedt aan wie over hem een artikeltje pleegt te schrijven. Maar ook moeilijk omdat – mede door Jans veelzijdigheid – de schrijver zich noodgedwongen moet beperken en daarmee het levensverhaal van Jan ongetwijfeld een stuk onrecht aandoet. Toch probeer ik in het kort samen te vatten wat Jan als dirigent voor ons blaasorkest betekend heeft… Met het gevaar onvolledig te zijn.

Het begon allemaal met Facilita, een solowerkje voor trompet, dat Jan ooit eens in de jaren tachtig op een Alpenroosconcert vertolkt had. Op zoek naar de partituur van deze trompetsolo belandde Jan – die via Antoon Vanmeenen doorverwezen werd naar het Alpenroosarchief – bij mij. In ons blaasorkest waren we toen net op zoek naar een nieuwe dirigent en blijkbaar had Jan hiervoor interesse. Hij stelde zich kandidaat en werd na de proefrepetities door de overgrote meerderheid van de muzikanten het meest geschikt bevonden voor de job. Een keuze die we ons in de daaropvolgende tien jaar niet zouden berouwen. Geen enkele muzikant of toehoorder zal mij tegenspreken als ik beweer dat met Jan het muzikale peil en de kwaliteit van onze kapel aanzienlijk verhoogde. Jan wist enkele bekwame muzikanten aan te trekken en zo kwamen niet zo eenvoudige werkjes op de pupiter te liggen, die we vroeger angstvallig naar het archief verwezen. Nummers als Sedliacka, Novoman-želùm en Mit vollen Segeln  zijn hier slechts enkele voorbeelden van. Met de komst van nieuw en jong talent werd de weg naar heel wat solowerk geopend. Wie van onze muzikanten herinnert zich nog titels als Huntsman’s Holiday, Twinkling Flutes, Concierto d’Aranjuez, Trompetenliebe en Dudacka…? Zelf nam Jan ook graag af en toe een trompet- of flügelhoornsolo voor zijn rekening. Denken we maar aan het technisch moeilijke werkje Die Teufelszunge  (ooit aangekocht door Karel Dumoulin zaliger op voorwaarde dat de chef het zou spelen) evenals zijn wondermooie vertolking van Mein verträumtes Flügelhorn  (wat op onze laatste cd te beluisteren is). Het was Jans grote zorg om bij ieder optreden een doordacht en gevarieerd programma te brengen, waarbij een evenwicht werd gezocht tussen verschillende stijlen (Egerländer-, Böhmische, Mährische en populaire melodieën), solowerkjes en zangnummers. Vaak moest hierbij ook rekening gehouden worden met de afwezigheid van sommige muzikanten. Een niet te benijden – zeg maar vaak ondankbare – klus waarover ik mij samen met Jan menig keer heb ontfermd. Gelukkig bood (en biedt nog steeds) de muziekcommissie wat soelaas bij de programmering van grotere optredens zoals het jaarlijkse Alpenroos in concert.


We zullen ons Jan niet enkel als muzikaal leider herinneren, maar ook als animator die op talrijke optredens het enthousiasme bij het publiek wist aan te wakkeren. Op het laatste ceciliafeest zagen we hem nog eens aan het werk toen hij vol overgave de aanwezigen op de tonen van de Holzhackerbuam  in onevenaarbare gebarentaal dirigeerde.

Naast dirigent en animator zou ik Jan ook nog willen typeren als een heel attentvol man, die nooit een ernstig gesprek (al dan niet gefundeerd op een filosofische of therapeutische stelling) uit de weg ging. Achter elke muzikant of toehoorder zag hij de mens, met z’n gaven en z’n fouten. En met die instelling leidde hij meer dan tien jaar zijn lievelingsorkest. Ongetwijfeld zullen in de toekomst nog vaak leuke anekdoten uit zijn dirigentschap opgerakeld worden. Met een zekere weemoed zullen wij, muzikanten, aan onze Jan terugdenken. We zullen ons hem herinneren als een dirigent die nooit zijn verantwoordelijkheid uit de weg ging. Hopelijk mogen we hem nog lang als vriend en muzikant in ons blaasorkest weerzien.

Jan, in naam van alle muzikanten: bedankt voor alles wat je voor ons betekend hebt!
Geert Devriendt


    

De opvolger van Jan Desmet

De aankondiging ‘Dirigent gezocht’ in nummer  59 van Alpensprokkels (het  krantje van Alpenroos) heeft bij de fans van ‘Alpenroos’ zo niet voor enige deining, dan toch voor wat speculaties gezorgd. Hoe moet het nu verder zonder Jan? Ah, op vandaag zijn we aan onze zesde dirigent toe in de iets meer dan vijftigjarige geschiedenis van ‘Alpenroos’. Toegegeven, het was niet steeds gemakkelijk om de opvolging vlekkeloos te laten verlopen, maar steeds werd er na verloop van tijd een passende oplossing gevonden. Nu is het ons niet anders vergaan.

Op de bekendmaking van de vacature kwamen vier kandidaturen binnen. Zo wat in de maand september mochten de vier kandidaten elk een proefrepetitie komen geven. Het moet gezegd, het ging om vier professionele muzikanten die heel sterk aan mekaar gewaagd waren. Voor het bestuur een moeilijke knoop om door te hakken, ware het niet dat de muzikanten zich in ruime mate voor dezelfde kandidaat hebben uitgesproken. Misschien omwille van zijn leeftijd. Hij was de jongste kandidaat. Of omwille van het feit dat hij niet totaal onbekend was bij ons. Hij speelde een paar keer mee en bezocht ook trouw onze concerten. De keuze is dus op Steven De Loose uit Evergem gevallen.

Steven is geboren op 30 Januari 1977. De muziekmicrobe begon al snel te kriebelen, zodat hij op zijn vijfde de eerste klarinetlessen kreeg aan de muziekschool te Heusden-Destel-bergen en de muziekacademie te Wetteren. Hij maakte al snel zijn debuut in de blaasmuziek bij de ‘Koninklijke Oude Gemeente-harmonie’ te Heusden.

Steven studeerde aan het Lemmensinstituut  bij de wereldvermaarde klarinettist Eddy Vanoosthuyse en maakte zo ondertussen ook kennis met de karakteristieke klankkleur van Ed-dy’s Leblanc Benelux Clarinet Choir.  Zo kreeg hij interesse in het bespelen van de contrabasklarinet en de Es-klarinet.  Ondertussen behaalde hij zijn Master-diploma klarinet aan het conservatorium te Gent.

Tijdens zijn studies docerend en uitvoerend musicus aan het Conservatorium van Maastricht bij de heer Jan Cober kwam Steven in contact met Claudius Valk, waarbij hij later Jazz  studeerde. Door het beluisteren van opnames van de ‘Dutch Swing College Band’ raakte hij betoverd door de Dixieland- en New-Orleansstijl.  Als freelancer trad hij vanaf dan ook vaak op in een soortgelijke formatie.  Hiernaast kwam hij ook heel vroeg in contact met de Egerländer-  en de opkomende Mährische  muziek met zijn specifieke stijl. Ook Big Band  schuwt hij niet en zo leerde hij de eerste kneepjes op saxbariton in de Big Band van het Conservatorium van Maastricht onder de leiding van Adri van Velsen. Op zijn zoektocht naar andere muzikale klankkleuren en stijlen werd hij klarinettist bij het  ‘Brussels Operette Theater’ onder de leiding van Guido Vermandere.


Tijdens zijn studies deed Steven enorm veel kennis op in harmonie- en symfonieorkesten onder de leiding van verscheidene dirigenten zoals Eddy Vanoosthuyse, Dirk Brossé, Michel Tilkin, Edmond Saveniers, Dirk De Caluwé, Jan Van Der Roost...  Als freelancer trad hij onder meer op met ‘I Fiamminghi’ onder de leiding van Rudolf Werthen. 

Gaandeweg kreeg de interesse voor het dirigeren hierdoor steeds meer vorm. Hij startte dan ook zijn studies directie aan het conservatorium van Gent bij Dirk Brossé en behaalde zijn Master-diploma ‘HaFaBra-directie’ aan het Lemmensinstituut bij Jan Van der Roost en Edmond Saveniers. Naast ‘Koninklijk Blaasorkest Alpenroos’ dirigeert hij de fanfare ‘Vlijt & Volharding’ uit Oost-Souburg (NL), een veelomvattende taak die hij met veel (muzikaal) plezier op zich neemt.

Tot zover de adelbrieven van Steven. We wensen hem van harte welkom bij ons en hopen dat het ook onder zijn leiding crescendo mag  blijven gaan en dat we hechte vrienden mogen worden.

Tot slot nog maar eens oprechte woorden van dank aan aftredend dirigent Jan Desmet, die er prat mag op gaan dat hij een deugdelijk  orkest aan zijn opvolger kan overdragen! Zijn inzet voor ‘Alpenroos’, tien jaar lang, is niet vergeefs geweest! Bedankt, Jan!

Antoon Vanmeenen

(gegevens SDL)


De Volksmuziekcentrale wenst Jan en Steven
het allerbeste voor de toekomst !


==========================================================================================================

    

INTERNATIONALE BLAASKAPELLENFESTIVAL BERINGE 2014.

Het internationale blaaskapellenfestival 2014, zal anders zijn van opzet.  Belangrijke oorzaak hiervan is dat de baten niet meer opwegen tegen de kosten.  De festivalcommissie die het festijn al 50 jaar heeft georganiseerd, heeft aangegeven dat de huidige opzet niet meer voldoet.

In overleg met de Stichting Ondersteuningfonds Muziekverenigingen Beringe, de eindverantwoordelijke voor het festival, is overleg geweest en de festivalcommissie heeft een nieuw voorstel gepresenteerd, hetgeen door de Stichting is overgenomen. Aan drie belangrijke elementen wil men ook in de toekomst vasthouden: Pinksteren, Blaasmuziek in Beringe. Men denkt dan ook aan een 2 daags muziekfestijn op internationaal niveau.

Het festival wil men houden in het gemeenschapshuis van Beringe. Zowel het gemeenschapshuis alsmede het grote kerkplein kunnen hiervoor gemakkelijk worden ingericht.
Met de directie van touringcarbedrijf Ghielen, die al 50 jaar lang als hoofdsponsor haar bedrijfsruimte ten behoeve van het festival ter beschikking heeft gesteld, heeft overleg plaats gevonden. De firma Ghielen is onlosmakelijk verbonden aan het festival en zal dientengevolge als hoofdsponsor verbonden blijven aan dit internationale muziekfestival. Voor wat betreft de verdere organisatie zal de festivalcommissie u op de hoogte houden. Blijf ook de informatie volgen op www.blaasmuziekberinge.nl.


13-11-2013


==========================================================================================================

    

DUITSE MUZIEKGROEP IN HET GRENSGEBIED ZOEKT NIEUWE MUZIKANTEN UIT LIMBURG.

Die Original Bergvagabunden, een groep uit het Duitse Essen, is op zoek naar nieuwe muzikanten voor trompet en/of accordeon. De voorkeur gaat uit naar muzikanten uit de regio Venlo. Ga voor meer informatie naar www.bergvagabunden.com. Aanmeldingen en contact via de contactpersoon van Die Original Bergvagabunden, Elmar Wiesenmüller, telefoon 0049 172 2952526 e-mail elmar@wiesenmueller.de. Ook in het Nederlands !

30-09-2013


==========================================================================================================

    

SEMINO ROSSI KRIJGT PRESTIGIEUZE “GOLDENE ANTENNE” AWARD IN BELGIË.

Zondagavond kreeg de gerenommeerde Oostenrijkse schlager- en charmezanger Semino Rossi, uit handen van Duitstalige Minister-President Karl-Heinz Lambert, de befaamde Goldene Antenne’ award en dat voor z’n indrukwekkende carrière. Voor Semino Rossi is deze onderscheiding in België, aan de vooravond van z’n nieuwe Europese concerttour, een mooie opsteker. Op zaterdag 1 december komt Semino Rossi met ‘Symphonie Des Lebens’ alvast terug naar ons land en staat hij in de Ethias Arena te Hasselt.
Toen begin januari bekend werd gemaakt dat Semino Rossi een ‘Goldene Antenne’ award zou krijgen in het najaar, was de vraag naar concertkaartjes voor deze feestelijke radioshow niet meer bij te houden. Op tien minuten tijd gingen alle 800 kaartjes de deur uit, en dat uiteraard mede dankzij de komst van onze goede vriend Semino Rossi”, aldus de Duitstalige Minister-President Karl-Heinz Lambert.
Net als de voorbije 2 jaren, komt Semino Rossi met zijn nieuwe Europese tour terug naar ons land. Op zaterdag 1 december strijkt Semino met zijn 120 koppige gezelschap neer in de Ethias Arena in Hasselt. “Mijn nieuwe ‘Symphonie Des Lebens’ tour wordt heel bijzonder. Ik laat mij op het podium muzikaal ondersteunen door mijn live band. Ik breng een fantastische artiest mee die z’n sporen verdiende bij The Buena Vista Social Club en uiteraard zijn ook mijn dansers en danseressen ook nu weer van de partij. Ik speel voor mijn publiek al mijn grootste hits en nieuwe liedjes, afkomstig uit mijn recent verschenen album ‘Symphonie Des Lebens’”.


Het verhaal van Semino Rossi blijft fascinerend en onvoorstelbaar. In 1982 nam Semino een enkel vliegticket vanuit Spanje naar Oostenrijk. Aanvankelijk verdiende hij zijn brood als straatmuzikant en later als zanger in hotels in Spanje, Italië, Zwitserland en Oostenrijk. Ondertussen is de frisse vijftiger uitgegroeid tot een muzikaal icoon en vult hij moeiteloos de grootste stadions en concertzalen. De voorbije jaren kochten wereldwijd meer dan een half miljoen mensen een ticket voor een concert van Semino Rossi. Qua cd-verkoop blijft Semino Rossi ook verbazen. Z’n recent verschenen album ‘Symphonie Des Lebens’ (een cd die hij opnam met Modern Talking producer en icoon Dieter Bohlen) werd een paar weken geleden nog bekroond met goud en platina en ging – sinds de release dit voorjaar – ondertussen al meer dan 200.000 keer over de toonbank.
Kaarten voor ‘Symphonie Des Lebens’ van Semino Rossi – op zaterdag 1 december in de Ethias Arena te Hasselt – kunnen besteld worden via www.teleticketservice.com of op 070/345.345

30-09-2013


==========================================================================================================

    

NOG MEER LEDERHOSEN IN LIMBURG. DE WINKEL LEDERHOSENLAND VAN RAYMOND STEUNS IS VERGROOT TOT 500M2. NATUURLIJK IN DE STAD VAN DE OKTOBERFEESTEN, SITTARD.


    

"Lederhosenland" in Sittard is met 500 m² oppervlakte de grootste winkel in typisch Beierse en Oostenrijkse kleding in de Benelux. Zeg maar een Beierse trachten­kledingzaak. ­Dat deze in Sittard ligt is logisch: hier vinden immers ook de grootste Okto­berfeesten van de Benelux plaats.
Henk Steuns is de samensteller, de componist van Le­derhosenland. "Uiteraard ben ik een fervent bezoeker van de Oktoberfeesten, vanaf het eerste jaar. Al met­een tipte organisator Sjef Schur­gers me: ik moest lederhosen, dirndl-kleding en meer gaan ver­kopen. Maar waar haal je die vandaan ? Gelukkig was er een meisje uit het Zillertal te gast op de eerste Oktoberfeesten. Zij hielp mij op weg. Ik ging haar opzoeken en kwam terug met een rek vol kleren. Die nam ik mee naar café De Lombok in Nattenhoven, waar net een harmonikatref­fen plaatsvond. Dezelfde avond was alles verkocht."
Vervolgens vertelde Henk Steuns zijn ervaringen aan Nol Hendriks. "Die gaf me groen licht. Ik kon aan de slag. Dat deden trouwens ook zijn dochter Mirjam en schoonzoon Ramon Spoel, die nu Hendriks Mode in Sit­tard uitbaten. Ze zijn net zo enthousiast en houden zelf ook van deze kleding."


    

Het Oktoberfeest in Sittard is inmiddels toe aan de negende editie en Lederhosenland groeide mee. Muzi­kanten als Wir sind Spitze, Peer Heiligers, de Palemi­ger Spatze en de Schintaler vinden hier hun kleding en dat geldt inmiddels ook voor vele duizenden particu­lie­ren.
Lederhosenland kent filialen in Heerlen, Roermond en Aken en via de website worden vanuit de hele Benelux en tot ver in Duitsland de typisch Bei­ers-Oostenrijkse kleren bes­teld. Want Oktoberfeesten kennen ze inmiddels overal.
"Veel mensen zoeken drachtenkleding. Ook jongeren, die een paar jaar geleden nog in de Jillz-tent Jan Smit bewonderden komen nu naar de typische Duitse Brand Weizentent, ín Duitse kleding."
Heropening
Henk is na elke oktobermaand toe aan herijking van zijn Lederhosenland. "Telkens blijkt dat we te klein waren. Daarom hebben we het nu flink aangepakt. Op vrijdag 20 september opent Sjef Schurgers, de burge­meester van de Oktoberfeesten, ons nieuwe Lederhos­enland, groter dan ooit met ruim 500 m² en authen­tiek."
Henk vertelt zijn verhaal aan de bar, gebouwd uit boomstamplanken en voorzien van blauwwit geruite ta­fel­kleedjes. De Jägermeister staat klaar. "Weizenbier? Nee, dat niet. We zijn geen café."
Een authentieke kolenhaard, een gigantische koebel, houten afscheidingen, beeltenissen van het Alpenland, Le­derhosenland roept sfeer op zonder kitsch. Het is nog lang geen oktober, maar de winkelmedewerkers - uiter­aard in dirndl - helpen al volop klanten. De meta­mor­foses in de pashokjes spreken boekdelen: wie echt wil Oktoberfeesten doet dat op zijn Oktober-best.
Opmerkelijk: de maten lopen door tot XXXL en broek­maat 62. Want een Oktobervierder heeft ruimte nodig in zijn kleding. 
Shop in de shop.
Lederhosenland maakt deel uit van Hendriks Mode in Sittard, als "shop in the shop". Het hele jaar door is het hier "oktober". Henk Steuns: "Je moet dit niet zien als een alternatief voor de carnavalsmode. Deze kleding is authentiek en wordt exact zo gedra­gen in Beieren en Oostenrijk. Sterker: Ze is daar ge­maakt."
De lederhosen zijn van echt kalfsleer, Ziegenleer of zelfs (de beste) van Hirschleder. De typische schoenen hebben opzij een strik, zijn bergschoenen en voor de dames pumps. Lederhosenland is ook het land van de trachtenbluse, trachtensocken, dirndl, mieder, zeppel­hoeden, gilets, riemen en zo veel meer. Geen carna­valshandel. Alhoewel? De papieren slingers wijken al­leen in blauw-witte kleuren af van de andere serpen­tines.
Lederhosenland is gelegen aan de Rijksweg Noord 22, Sittard.
Zie ook www.lederhosenland.com

Bron: WijLimburg
10-09-2013


==========================================================================================================

    

De Wiener Sängerknaben dreigen door een uitspraak van de Oostenrijkse Rekenkamer in geldnood te komen. Opheffing van het wereldberoemde koor uit Wenen, waarvan de geschiedenis tot in de 13e eeuw teruggaat, is niet uitgesloten.
De Rekenkamer sprak uit dat het een illegale subsidie is dat de Sängerknaben zonder betaling van huur gebruik mogen maken van het Augartenpaleis in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.
Het koor zal voortaan 200.000 euro per jaar moeten betalen om in het paleis te kunnen repeteren en optreden. De koorleiding probeert met politici een overeenkomst over de huur te bereiken. Het alternatief is opheffing.
Bron: MGL

21-08-2013


==========================================================================================================


    

HORST HERRMANN & DIE NEUEN OBERKRAINER NAAR FESTIVAL “60 JAAR OBERKRAINERMUZIEK” IN BEGUNJE-SLOVENIË.
Horst Herrmann & Die Neuen Oberkrainer zijn door Gregor Avsenik, de zoon van Slavko Avsenik uitgenodigd om bij het jubileum “60 jaar Oberkrainer-muziek” in Begunje (Slovenië) op te treden.

Al vele jaren terug had Horst Herrmann door technische ondersteuning bij optredens in Duitsland, Zwitserland en Nederland van Die Jungen Original Oberkrainer de gelegenheid, Gregor Avsenik persoonlijk te leren kennen.

Bij het laatste optreden van Sašo Avsenik und seine Oberkrainer met Gregor Avsenik in Nederland is het fundament gelegd voor een optreden van Die Neuen Oberkrainer tijdens het jubileumconcert.

Na een paar weken kregen wij de bevestiging en dat de voorbereidingen konden beginnen. Bij de werkgever of de muziekschool moesten vrije dagen aangevraagd worden. Voor het vervoer heeft ons  (onze)  Renault-dealer Wallmeier in Gronau (Westfalen) een luxe bus ter beschikking gesteld.

Wij verblijven in totaal 4 dagen in Begunje en hebben zo de gelegenheid vele muzikanten-collega's te leren kennen en dit eenmalige spektakel mee te beleven. Inmiddels is ook bekend, wat wij gaan spelen. Onder anderen natuurlijk ons lied “Wir sind die neuen Oberkrainer”. Maar uiteraard ook  echte evergreens van Slavko zoals “Die Kleine Eisenbahn”.

Verder treden op de vrijdag met ons op Sašo Avsenik und seine Oberkrainer, Gregor Avsenik, Oesch's die Dritten (CH), Marko Manin (I), Die Mooskirchner (A), Hubi (D), Die neuen Oberkrainer (NL), Die Lustigen 5 (D), Sepp Mattlschweiger (A), Hauskapelle Avsenik.

Touringcar Kienhuis uit Rossum (0541-538365) gaat met een eigen bus naar dit evenement. De reisdagen zijn van 21 t/m 28 augustus en er zijn nog plaatsen vrij.

Verder zijn wij nu bezig  de laatsten puntjes op de i te zetten.
>>>


15-07-2013


==========================================================================================================

GEWELDIGE PRESTATIE ESCHLÄNDERKAPEL.
Van 10 t/m 12 mei vond in het Zuidduitse Ehningen het Europees Kampioenschap voor Blaaskapellen plaats. Ruim 20 blaaskapellen uit 8 landen streden hier om de titel Europees Kampioen in drie verschillende klassen. De organisatie van dit bijzondere evenement was in handen van de Musikverein Ehningen.
De Eschländerkapel Hellendoorn heeft deelgenomen aan dit kampioenschap in de Oberstufe, de hoogste klasse voor amateurmuzikanten, en heeft in deze klasse met 87,1 punten een prachtige 4e plek behaald. Het muzikale niveau was bijzonder hoog tijdens dit grootse, strak georganiseerde evenement. De 4-koppige internationale jury, waaronder bekende namen als Franz Watz en Freek Mestrini hadden dan ook een zware taak en uiteindelijk werd de strijd om de titel slechts op tienden van punten beslist. Europees Kampioen in de Oberstufe werd de Duitse kapel Blech & Co, een welverdiende keuze van de jury.
In de Mittlere Stufe speelde de Nederlandse ‘Blaskapelle Fresia’, zij werd kampioen in hun klasse.
Winnaar van de Höchststufe, de klasse voor professionele muzikanten en overall winnaar van het evenement werd de Oostenrijkse kapel Ceska.
De Eschländerkapel kan terugkijken op een geweldig muzikaal weekend, dat mede dankzij diverse spontane bijdragen van (lokale) ondernemers en enthousiaste fans georganiseerd kon worden.
Op de foto de kapel op het podium in Ehningen.

14-05-2013


==========================================================================================================

    

GEEN DAG ZONDER SCHLAGERMUZIEK.
Voormalige Limburgs Dagblad-journalist Harrie Cremers is op 73-jarige leeftijd overleden. Hij brak in Limburg een lans voor de Duitstalige schlagermuziek.
Hij was bevriend met populaire schlagersterren als Karel Gott, Freddy Breck, Rex Gildo, Dennie Christian en Andy Borg. Stond aan de wieg van de gouden jaren van het Schlagerfestival in Kerkrade. En behoorde met zijn wekelijkse radioshow 'Made in Germany' tot de best beluisterde BRT-programma's.
Harrie Cremers had een voorliefde voor schlagermuziek. De schuur bij zijn woning in Landgraaf stond helemaal volgestouwd met rijen langspeelplaten van talrijke Duitse artiesten. Een collectie van meer dan 25.000 platen. Albums die hij ook veelvuldig gebruikte bij de samenstelling van zijn radioprogramma. Vijftien jaar lang presenteerde hij daar de nieuwste hits voor een publiek van ongeveer een miljoen luisteraars. Toen de radioshow uiteindelijk werd opgedoekt, regende het klachten van teleurgestelde en boze fans.
Bij het Limburgs Dagblad, waar Harrie Cremers bijna veertig jaar werkzaam was, beschreef hij op de showpagina het wel en wee van de artiesten. Met zijn artikelen brank hij een lans voor de schlagermuziek. De Duitstalige liedjes kwamen met uitzondering van het Schlagerfestival en zijn eigen programma 'Made in Germany' nauwelijks aan de bak in Hilversum.
Afgelopen woensdag is Harrie Cremers in besloten kring gecremeerd. Hij overleed aan de gevolgen van prostaatkanker.
Bron: MGL


11-05-2013


==========================================================================================================

    

GLOBAL KRYNER STOPT.
In 2003 werd deze Oostenrijkse groep opgericht door Chrisof Spörk, een unieke muzikant maar ook iemand met een bijzondere levensstijl. Met een heel bijzondere eigen sound, Oberkrainermuziek in een modern jasje, veroverde de groep in korte tijd niet alleen Europa maar ook overzee werd de groep regelmatig uitgenodigd. Ook in Nederland heeft de groep verschillende keren opgetreden en het was een ware belevenis om te genieten van de Global-Kryner-muziek en de afzonderlijke kwaliteiten van de muzikanten en zangeres. De groep bracht meerdere cd’s uit met allemaal eigen nummers. “Trots zijn we op tien intensieve levensjaren met talrijke mooie momenten, veel nieuwe kennissen, vriendschappen en muzikale en culinaire inspiraties tussen Kiev en Mexico-City, tussen Servië en Nederland”, aldus de groep. Tot oktober is Global Kryner bezig met de “Servus Tour 2013.”
>>>

02-05-2013


==========================================================================================================

    

KIJKCIJFERS OVER 2012.
01 Adventsfest der 100.000 Lichter – ARD 1 dec. – 6,01 milj. kijkers (20,4%)
02 Winterfest der fliegenden Stars – ARD 28 jan. – 5,91 milj. kijkers ( 19,4%)
03 Frühlingsfest der Überrasschungen – ARD 17 maart – 5,72 milj. kijkers ( 19,1%)
04 Herbstfest der Überrasschungen – ARD 13 okt. – 5,43 milj. kijkers  (18,6%)
05 Krone der Volksmusik – ARD 7 jan. – 5,43 milj. kijkers (16,7%)
06 Die Helene Fischer Show – ARD 25 dec. – 5,39 milj. kijkers (17,9%)
07 Musikantenstadl – ARD 10 nov. – 5,11 milj. kijkers 16,6%)
08 Willkommen bei Carmen Nebel – ZDF 25 feb. – 5,02 milj. kijkers (15,8%)
09 Musikantenstadl – ARD 3 maart – 5,00 milj. kijkers (15,9%)
10 Willkommen bei Carmen Nebel – ZDF 24 maart – 4,89 milj. kijkers (16,6%)
11 Musikantenstadl –ARD 15 sept. – 4,61 milj. kijkers (16,1%)
12 Willkommen bei Carmen Nebel – ZDF 17 nov. – 4,58 milj. kijkers (14,7%)
13 Sommerfest der Abenteuer – ARD 2 juni – 4,48 milj. kijkers (17,6%)
14 Musikantenstadl – ARD 5 mei – 4,46 milj. kijkers (14,7%)
15 Willkommen bei Carmen Nebel – ZDF 28 apr. – 4,15 milj. kijkers (15,8%)
Het percentage tussen haakjes is het marktaandeel.
Bron: Meine Melodie.

18-01-2013


==========================================================================================================

    

VECHTEKRAINER ZOEKEN EGERLÄNDER-/BÖHMISCHE KAPEL VOOR JUBILEUMSCONCERT.
De Vechtekrainer, een Oberkrainerformatie uit de Duitse regio Nordhorn, zoekt voor het jubileumsconcert op zondag 17 maart 2013 medewerking van een blaaskapel uit het Duits-Nederlandse grensgebied. Het evenement onder de naam “Musikanten-Karusell” duurt van 15.00 tot 17.45 uur en het vindt plaats in de Konzert- und Theatersaal van de Stadt Nordhorn. Uitgebreide informatie van vorige edities is te vinden onder deze link.
Die Vechtekrainer mogen zich in de regio Nordhorn verheugen op veel belangstelling van de media. Klik hier voor meer informatie.
Kapellen die interesse hebben kunnen zich, met opgave van de kosten, als volgt melden:
DIE VECHTEKRAINER, Hermann Hilderink, Woltermanns Maate 4, 48531 Nordhorn.  Tel.: 0049 5921-35117, Fax: 0049 5921-35144, Mobil 0049 171-99 898 99. Mail: info@vechtekrainer.de

13-12-2012

 

Deze oproep leverde de Vechtekrainer 6 aanmeldingen op uit Nederland. De groep heeft inmiddels beslist welke kapel er zal optreden. Namens de Volksmuziekcentrale dank voor de getoonde interesse. 

10-01-2013


==========================================================================================================

    

SCHLAGERFESTIVAL NEEMT ADEMPAUZE.
Evenement gaat in 2013 niet door.

Het Schlagerfestival in Kerkrade neemt een adempauze. Het muziekevenement , dat de afgelopen drie jaar telkens met Pasen werd gehouden in de Rodahal, gaat in 2013 niet door.
Organisator Hans Paul Nieskens heeft besloten om het Schlagerfestival af te gelasten, omdat hij er niet in geslaagd is een goede hoofdact vast te leggen. “En dat is écht noodzakelijk om het evenement financieel te laten slagen.”

Nieskens trok enkele jaren geleden het festival -dat draait om Duitse schlagermuziek- uit het slop. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw was het evenement jaarlijks een groot succes. Ook de afgelopen drie edities toonden aan dat schlagermuziek nog steeds erg populair is met sterren asl Semino Rossi, Vicky Leandros, Heino, Chris Roberts, Costa Cordalis en Roberto Blanco.

Het Schlagerfestival werd uitgezonden door Omroep Max en de regionale televisiezender L1. Het contract tussen Nieskens en Omroep Max loopt nog tot 2015. Nieskens gaat bekijken of hij het Schlagerfestival op een andere datum alsnog kan laten doorgaan. “Omroep Max betreurt onze beslissing. Er waren immers genoeg mensen die naar de televisie-uitzendingen keken. Ik wil het festival niet meteen helemaal aan de kant schuiven. We gaan zeker bekijken hoe we in de toekomst verder kunnen gaan. Misschien moeten we een andere datum overwegen. Het valt op dat veel artiesten de Paasdagen gewoon thuis willen vieren.”

Ook presentator Dennie Christian betreurt de gang van zaken. “Het festival heeft een mooie traditie met de grootste artiesten uit het genre. Die traditie moeten we vasthouden. Een minder jaar is soms niet erg, maar voor de komende editie zijn er heel weinig aansprekende namen beschikbaar. Dat vind ik als gastheer uiteraard jammer, maar het is wel reëel om naar een andere datum uit te kijken.”

 

Bron: MGL, Peter van den Berg
28-11-2012


“MAX” BLIJFT BIJ SCHLAGERFESTIVAL.
Omroep Max blijft ook in de toekomst uitzendingen maken van het Schlagerfestival als dat wederom in de Rodahal in Kerkrade wordt gehouden.

Het muziekevenement met Duitstalige artiesten vindt in 2013 op tweede Paasdag niet plaats. De organisatie heeft het Schlagerfestival afgezegd, omdat geen goede hoofdact beschikbaar is.
Omroep Max betreurt dat er over enkele maanden geen vierde editie komt. “Het Schlagerfestival is één van onze best bekeken muziekspecials. Een marktaandeel van 11 procent is in dit genre best veel”, zegt Sanne Rademaker, communicatiemedewerker van de televisie-omroep.

Organisator Hans Paul Nieskens heeft tot en met 2015 een contract met Omroep Max. Als hij voor die tijd besluit om het evenement weer van stal te halen, is de omroep er opnieuw bij om samenvattingen te maken voor de nationale televisie. Nieskens: “We blijven volgens ons contract gewoon samenwerken.”

 

Bron: MGL, Peter van den Berg

29-11-2012

 

ACHTERGROND - TOEKOMST VAN DE SCHLAGER ONGEWIS.
Het Schlagerfestival in Kerkrade stopt voorlopig na drie edities. De toppers zijn te duur geworden. Heeft het evenement eigenlijk nog wel bestaansrecht?

 

Het Schlagerfestival in Kerkrade neemt een adempauze. Maar hoe lang gaat het duren? Dat is vooralsnog afwachten. De sterren van weleer worden steeds ouder en de toppers van nu zijn bijna onbetaalbaar geworden.

Helene Fischer is dé schlagerster van dit moment in Duitsland. De zangeres is razend populair en trekt bijna alleen maar volle zalen. Haar gage is dan ook navenant. Ze stond bovenaan het verlanglijstje van het Schlagerfestival, maar Fischer vraagt om in Kerkrade te komen zingen een bedrag dat ergens in de buurt van de 80.000 euro ligt. Of ze daarvoor een avondvullende show moet doen of enkele nummers, maakt voor haar niets uit. De tijd dat schlagersterren bijna gratis kwamen optreden, omdat er tijdens het evenement ook opnamen voor televisie gemaakt werden, is al lang voorbij. Dat gebuerde in hoogtijdagen van het festival –de periode tussen 1975 en 1985- toen het Duitstalige genre bloeide als nooit tevoren. Sindsdien heeft de schlagerwereld veel van zijn iconen verloren. Freddy Breck, Rex Gildo, Roy Black, Norbert berger (van Cindy & Bert) en Bernd Clüver zijn overleden. En de laatste artiesten van een gouden generatie –zoals Heino, Roberto Blanco, Chris Roberts en Tony Marshall- zijn ondertussen ook allemaal rond de zeventig. Keurige oude mannen, die hun zorgvuldig opgebouwde imago cultiveren met geverfd haar en een dikke laag make-up, en al jaren teren op succes uit het verleden. Ze houden de zweem van nostalgie weliswaar overeind, maar zijn allemaal in de herfst van hun carrière.
De zangers van nu kunnen niet bogen op de hits van hun illustere voorgangers en zijn daardoor voor het publiek minder interessant. En de paar echte toppers –zoals Helene Fischer, Semino Rossi en Hansi Hinterseer- slurpen meteen een groot deel van het budget op. In Duitsland, de thuisbasis van de schlager, draaien soortgelijke festivals nog op volle toeren. De schlager is nog niet ten dode opgeschreven. Over de grens, in dit geval Nederland, wordt het steeds lastiger om een dergelijk muziekevenement op niveau te organiseren. De drie afgelopen edities in Kerkrade waren nagenoeg uitverkocht, maar 2.200 toeschouwers per keer zijn onvoldoende om uit de kosten te komen. Tenzij de ticketprijzen flink worden verhoogd, maar dat pruimen de mensen ook niet.

 

Bron: MGL, Peter van den Berg

29-11-2012

 


==========================================================================================================

WIJZIGINGEN IN HET GOLDRIED QUINTETT.

Het Goldried Quintett uit Osttirol geniet grote bekendheid in de Benelux, met name in het zuiden van Nederland en België.

Roland (foto links, tweede rechts) en Hermann (foto links, tweede links) gaan aan het einde van het jaar genieten van hun welverdiende pensioen.

Peter Guttering (22 jaar zanger en gitarist bij het Goldried Quintett), Klaus Gsting (baritonspeler – 7x Musikantenskiweltmeister – 17 jaar bij het Goldried Quintett) en Stefan Wartner (10 jaar trompettist en zanger bij het Goldried Quintett) spelen met twee jonge, enthousiaste muzikanten, Roman Oraze (accordeonist) en Stefan Werlberger (klarinettist), voor u verder onder een nieuwe naam.
Het toekomstige muzikaal programma zal hoofdzakelijk de Goldried-Quintett-Sound omvatten. Ze blijven de Goldried-muziek  trouw.
Ga voor info en boekingen naar hun nieuwe homepage.

 

15-11-2012


==========================================================================================================

    

THEO KEIJSERS NIEUWE HARMONICASPELER BIJ DIE ORIGINAL ALPENGEIER.
Sinds 3 november is Theo Keijsers de nieuwe harmonikaspeler van die Original Alpen-Geier.
Deze Duits-Nederlandse Oberkrainerformatie geniet al grote bekendheid. Twee andere Nederlandse muzikanten maken al geruime tijd deel uit van de groep.

Thorsten Kovac was de voorganger van Theo maar die is vertrokken naar Oostenrijk om daar een nieuw bestaan op de bouwen zodat de formatie op zoek was naar een harmonicaspeler die de plaats van Thorsten kon innemen.

Nadat de groep Die Kaiser Buam was opgeheven is Theo solo verder gegaan wat hij wel leuk vond voor een bepaalde tijd. Hij kreeg in het voorjaar de vraag of hij interesse had om weer in een Oberkrainerbezetting te spelen.

Na een paar repetities was hem duidelijk dat dit een groep is waar toekomst in zit en sinds zaterdag 3 november zet hij zich volledig in voor Die Original Alpen-Geier, als harmonikaspeler en zanger.
Wij wensen Theo en Die Original Alpen-Geier heel veel succes.
Zie ook www.die-original-alpengeier.de

 

13-11-2012


==========================================================================================================

Uitslagen 37e Blaaskapellenconcours dat gehouden
werd op zondag 4 november 2012 in Muntendam.

Er waren ongeveer 700 bezoekers in de Menterne en het concours in Muntendam is weer uitstekend verlopen.

Goede kapellen in de wedstrijd, allemaal sleepten ze een 1e prijs in de wacht. Een uitstekend resultaat.

In de Bergklasse behaalden de  Langenberger Muzikanten uit Bathmen een 1e plaats met promotie naar de Topklasse.

De Postjagers uit Groningen behaalden in de Supertopklasse een uitstekende 1e prijs met onderscheiding van de jury
en ze behaalden met uitstekende cijfers 91.70 het Kampioenschap van Nederland 2012/2013.

De Tsjechische Kapel Pøespolanka gaf tijdens het 37e Blaaskapellenconcours een spetterende en muzikale show
die met een staande ovatie van het publiek werd beloond.

Het talrijke publiek heeft de gehele dag genoten van Blaasmuziek van de hoogste plank.

In 2013 vindt het concours weer plaats in het eerste weekeinde van november.

 


==========================================================================================================

    

UIT DE NIEUWSBRIEF VAN DE KNFM – SEPT. 2012

Holland - België

De Taakgroep blaaskapellen van de KNFM is momenteel in overleg met de Vlamo (de Belgische nationale muziekbond) om te komen tot een exclusief internationaal evenement, waarbij blaaskapellen uit Nederland en België een kwaliteitsprogramma verzorgen met aandacht voor de eigentijdse Nederlandse en Belgische culturen.

Europees Kampioenschap voor blaaskapellen
Deze maand beslist de CISM over de aanvraag van de KNFM om het Europees Kampioenschap voor blaaskapellen in het jaar 2015 of 2016 in Nederland te organiseren.


==========================================================================================================

    

ZEER GESLAAGD EERSTE KIKA-CONCERT VAN “BLASKAPELLE FRESIA”.
Rond 350 bezoekers waren zondag 7 oktober in Dorpshuis de Phoenix getuige van het allereerste optreden van “Blaskapelle Fresia” o.l.v. Simon Meurs. Zoals in de opening werd gememoreerd, waren de bezoekers getuige van de geboorte van dit nieuwe orkest. Na een voorbereidingstijd van negen maanden was het nu dan zover. De kleertjes waren gekocht, en familie, vrienden en andere belangstellenden konden komen kijken en luisteren. Ze hebben genoten van een fris, afwisselend programma en positieve reacties als bijvoorbeeld: “Het was een show vol afwisseling, humor en tempo en de tijd vloog voorbij”, waren niet van de lucht.  Vooral de bijdragen van het zangduo en de solistische optredens van o.a. een klarinet duo, twee slagwerkers en een drietal trompettisten vielen zeer in de smaak.
De opbrengst van de concerten van “Blaskapelle Fresia” komt geheel ten goede aan de Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). De toegang voor deze concerten is gratis, maar er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor KiKa.
Tijdens het concert van 7 oktober jl. werd bovendien, eveneens ten gunste van KiKa, een muziekinstrument met een prachtig bloemstuk geveild. Voor de vrijwillige donaties waren mooi gedecoreerde tafels met grote glazen flessen klaargezet. De veiling van het instrument bracht € 180,- op en in de flessen werd ruim 1300,- bijeengebracht. Tezamen met nog enkele prachtige giften bedraagt de totale opbrengst voor KiKa van dit premièreconcert van “Blaskapelle Fresia” € 1582,24! Een bedrag waar men trots op mag zijn.
“Blaskapelle Fresia” bedankt iedereen voor haar bijdrage aan deze mooie opbrengst en natuurlijk ook voor het welslagen van haar eerste concert. “Blaskapelle Fresia” is binnenkort te volgen op www.blaskapelle-fresia.nl

11-10-2012


==========================================================================================================

OKTOBERFEST VENLO WIESN WELLICHT UITGESTELD.
Venlo loopt nog niet warm voor “exclusief concept”.
Op basis van de kaartverkoop tot dusverre staat het driedaagse Oktoberfest Venlo Wiesn op 28, 29 en 30 september op losse schroeven. Een gesprek met de organisator Alain-Raymond van Abbe over ticketprijzen, programmering en de noodscenario’s.


Hoeveel kaarten zijn er inmiddels verkocht ?
“Iets meer dan duizend. Dat is ongeveer één tent vol. Om het evenement in elk geval kostendekkend te krijgen, hebben we minstens twee volle tenten nodig. Dat komt dus neer op zo’n tweeduizend tickets. We hopen dat de kaartverkoop deze week nog aantrekt.”

En anders ?

“We hebben vooraf diverse scenario’s bedacht om tegenvallende kaartverkoop op te vangen. Venlo Wiesn voor dit eerste jaar verkleinen, bijvoorbeeld naar één of twee dagen is een optie, maar het is geen optie om te draaien en de partners met de onbetaalde rekeningen laten zitten. We hebben het groots aangepakt, met een mooie biertuin, een grote tent, om nog maar te zwijgen over het programma. Bij onvoldoende verkochte kaarten zal er in 2012 geen Venlo Wiesn plaatsvinden. Dan schuiven we het een jaar op en maken we er in 2013 een Venlo Sommer Wiesn van. Later deze week gaan we het intern uitvoerig hebben over de mogelijkheden.”

Zijn tickets á 130 euro toch ietsje te duur gebleken voor de gemiddelde Venlonaar ?

“Er wordt gezegd dat veel mensen hier pas op het allerlaatste moment kaartjes halen. Ik zou dat zelf niet weten want ik ben een Amsterdammer. En daar gaat dat heel anders. Maar goed, Venlo Wiesn is natuurlijk geen goedkoop feestje. Het is bedacht voor een bepaald publiek en we mogen ook niet vergeten dat het een benefiet betreft. Bij drie uitverkochte dagen gaat 30.000 euro naar het goede doel. Ik weet echter ook dat men in Venlo gratis festivals is gewend, zoals het Zomerparkfeest.”

Er zit natuurlijk een groot verschil tussen gratis en 130 euro .

“Wij hebben gekozen voor ticketprijzen die variëren van 110 tot 130 euro. Daar hebben we het vooraf met verschillende mensen over gehad. Het is nu eenmaal een exclusief concept.”

Maar toch. Een dagkaart voor een gerenommeerd festival als Pinkpop kost een paar tientjes minder, en dan weet je wat je krijgt voorgeschoteld. Dat is bij Venlo Wiesn niet het geval. Wanneer komt er duidelijkheid over de programmering ?

Venlo Wiesn is een voorstelling met verschillende artiesten uit Beieren. Acts die we zelf misschien niet kennen, maar wel in het concept passen. Geen Heino, maar typische Bayerische muziek, inclusief blaaskapellen. Overigens hebben we ook nog Guido’s Orchestra op het oog, maar die komt alleen als er voldoende kaarten verkocht zijn.”

Wanneer wordt de knoop doorgehakt ?

“Deze week. Als de ticketverkoop aantrekt, gaat Venlo Wiesn zeker plaatsvinden. Alles is geregeld: de tent van Neptunus, de hoveniers, noem maar op. Wij voeren echter het beleid dat het festival pas doorgang vindt als er voldoende kaarten zijn verkocht. En anders hebben we pech gehad.”

 

Bron: MGL, Marco van Kampen
18-09-2012

 

 

 

DRIEDAAGS FEEST VENLO WIESN GAAT NIET DOOR.
Organisatie wil doorstart in 2013.
Het driedaagse Oktoberfest Venlo Wiesn is afgelast. Dat heeft de organisatie gisteren laten weten. Het festival zou op 28, 29 en 30 september plaatsvinden aan het Keulse Plein, vlakbij de Keulse Barrière in Venlo. Voor het evenement werden tot dusverre echter te weinig tickets verkocht om de kosten te kunnen dekken, zegt organisator Alain-Raymond van Abbe.
Een kaartje voor Venlo Wiesn kostte 110 tot 130 euro. Degenen die al een ticket hebben besteld, volgens de organisatie zo,n duizend personen, krijgen het bedrag terug. “In Venlo is men verwend met kwalitatief goede festivals waar je weinig of zelfs helemaal niets voor betaalt”, zegt van Abbe. “Als  er dan voor een exclusief feest als Venlo Wiesn 110 euro wordt gevraagd, is dat voor veel mensen blijkbaar moeilijk.” Niettemin staat van Abbe nog steeds achter het concept. “Het enthousiasme is er bij de betrokkenen nog. In samenspraak met de belangrijkste partners is besloten de aandacht te richten op een Venlo Wiesn in 2013. Het concept en vele andere interessante details kunnen dan volledig worden uitgevouwen. De voorbereidingen en de organisatie is dermate gevorderd dat Venlo Wiesn 2013 vanzelfsprekend lijkt.”

Hoewel het om een Oktoberfest-thema gaat, moest Venlo Wiesn volgens van Abbe “geen zuipfeest” worden. De focus zou komen te liggen op culinaire hoogstandjes en traditionele Bayerische artiesten. Ook Guido’s Orchestra werd gepolst, maar die sloot een paar weken geleden niet aan , omdat Venlo Wiesn geen financiële garanties kon geven, zo liet het management gisteren weten.

 

Bron: MGL, Marco van Kampen
19-09-2012


==========================================================================================================

    

KIJKCIJFERS VAN JANUARI TOT JULI 2012.
01 Das Winterfest der fliegenden Stars - 28 januari ARD - 5,91 milj. (19,4%)

02 Das Frühlingsfest der Überraschungen – 17 maart ARD – 5,72 milj. (19,1%)

03 Krone der Volksmusik – 7 januari ARD – 5,43 milj. (16,7%)

04 Willkommen bei Carmen Nebel – 25 februari ZDF – 5,02 milj. (15,8%)

05 Musikantenstadl – 3 maart ARD – 5,00 milj. (15,9%)

06 Willkommen bei Carmen Nebel – 24 maart ZDF – 4,89 milj. (16,6%)

07 Das Sommerfest der Abenteuer – 2 juni ARD – 4,48 milj. (17,6%)

08 Musikantenstadl – 5 mei ARD – 4,46 milj. (14,7%)

09 Hansi Hinterseer – 14 juli ARD – 3,28 milj. (12,6%)

10 Wenn die Musi Spielt–Open Air – 21 juli ZDF – 3,13 milj. (12,1%)

11 Melodien der Berge – 16 juni ARD – 2,90 milj. (19,5%)

12 ECHO 2012 – 22 maart ARD – 2,58 milj. (9,1%)

Gegevens met het aantal kijkers (vanaf 3 jaar) in miljoenen en tussen haakjes het marktaandeel.
Bron: Meine Melodie.

 

21-08-2012


==========================================================================================================


Het openluchttheater De Doolhof in Tegelen geniet al zeer lang  grote bekendheid vanwege de Passiespelen. Het stichtingsbestuur is dit jaar begonnen met een eigen programma en afgelopen zondag stond voor de eerste keer een Frühschoppen op het programma. Het bestuur had de bekende Maasgalmkapel uit het Belgische Kessenich uitgenodigd, die garant stond voor een uitstekend concert. De bezoekers waren niet alleen enthousiast over het concert maar ook over de schitterende accommodatie.
Ondanks het begin van de vakanties en diverse andere grootschalige evenementen in de regio was het bezoekersaantal boven verwachting. Het bestuur was dan ook zeer tevreden over deze middag en men wil volgend jaar ook weer iets organiseren op het gebied van volks- en blaasmuziek.

 

W.Vrenken, 03-07-2012

 


==========================================================================================================

    

CRISIS VOOR HET PINKPOP VAN BLAASMUZIEK.
Bijna 50-jarig Berings festival heeft het moeilijk door recessie, duurdere kapellen en verminderde belangstelling.

Afgelopen weekend was in Beringe het 49ste Internationale  Blaaskapellenfestival. Komt er een vijftigste ? Dat was lange tijd door onder meer de crisis een spannende vraag. Maar die jubileumeditie komt er, zegt voorzitter Peter Lebens. De Provincie heeft subsidie toegezegd en een donateursactie heeft, zij het wat teleurstellend, respons gehad.

Wij zijn het Pinkpop van de blaasmuziek, zegt Peter Lebens niet zonder trots. We zitten buiten de hal waar de optredens plaatsvinden, de plek voor de rokers, want binnen mag dat niet. Het is niet erg druk deze zondagmiddag, maar het loopt ook tegen etenstijd. Het zijn voornamelijk ouderen.
Beringe heeft volgens Lebens het enige blaaskapellenfestival van deze omvang in Nederland. Aarle-Rixtel kwam in de buurt, maar dat festival is vorig jaar ter ziele gegaan.
De teloorgang heeft een aantal oorzaken. Het publiek bestaat vooral uit ouderen en jeugdige aanwas is er nauwelijks. Dat betekent terugloop in de belangstelling. En dan heb je nog het feit dat je de kapellen vroeger voor een habbekrats kon boeken. Lebens: “Vroeger kwamen ze met een aftandse, rokende bus, waar ze ook in sliepen en aten. Ze kregen 1000 gulden. Een paar uur later reden ze weer terug. Die tijden zijn veranderd. Nu kost alleen de bus al 2600 euro. Dan heb je nog niet het salaris van de muzikanten betaald. Het zijn beroeps. Wil je de allerbeste kapellen hebben, ben je tussen de zes- en de achtduizend euro per band kwijt.” Dan komt er nog de recessie bij. “Zonde sponsoring gaat dit niet. Maar de sponsoring neemt af door de crisis. Wij hebben er ook last van. Wij hebben veel sponsors uit de bouw, dan weet jet het wel. De bouw ligt stil. Toch proberen de sponsors ons te helpen. Ze willen de band met ons houden en kijken of ze volgend jaar, bij het jubileum, iets extra’s kunnen doen.”
Lebens zegt dat het geen optie is het publiek een goedkoper festivalvoor te schotelen of een van minder dan de huidige drie dagen. “Dan kunnen we ons uiteindelijk geen groot, internationaal festival meer noemen. Gelukkig heeft de provincie afgelopen vrijdag subsidie toegezegd. Hoeveel weet ik nog niet. Ook de gemeente Peel en Maas doet een duit in het zakje. Dat geeft de burger moed. Maar daarmee zijn we er nog niet. Daarom hebben we bedacht: als we de gemeenschap onze problemen uitleggen, en die gemeenschap vindt het belangrijk dat we voortbestaan, dan vragen we een tegenprestatie. We bieden donateurskaarten aan. Ze kosten tien euro. Maar je krijgt er wat voor terug. Eén gratis entreebewijs. De zondag kost vijftien euro. Dan heb je al vijf euro verdiend.”

Toch liep het niet storm. Lebens geeft het grif toe. “We hebben nu honderd donateurs. We hadden op meer gehoopt, maar we zijn te laat begonnen. Maar goed, dit is een begin.” Duizend euro is een druppel op een gloeiende plaat. Maar hoe heet die is, wat met andere woorden het budget van het festival is, dat wil Lebens niet vertellen.
Bron: Peter Janssen, MGL

 

29-05-2012


==========================================================================================================


    

JAN STIJNEN OVERLEDEN.
Gisteren, dinsdag 15 mei, bereikte ons het droeve bericht dat Jan Stijnen is overleden. Jan kampte de laatste tijd herhaaldelijk met gezondheidsproblemen.
Hij was in de blaasmuziekwereld een graag geziene gast. Vooral de Tsjechische muziek lag hem na aan het hart en hij beschikte in Tsjechië over een uitgebreid netwerk onder de kapellen en anderen in de blaasmuziekwereld aldaar. Altijd stond hij klaar voor advies en menige kapel of organisatie in de Benelux heeft gebruik gemaakt van zijn deskundigheid en diensten.
Op nagenoeg elk blaasmuziekgebeuren ontmoetten wij Jan en wij hebben hem ervaren als een bijzonder aimabel mens. Het is bijzonder fijn hem vlak voor zijn overlijden, afgelopen zondag in het Belgische Stokkem, nog persoonlijk te hebben mogen ontmoeten.
Zijn familie, vrienden en kennissen wensen wij heel veel sterkte met dit verlies.
Correspondentie-adres: Familie Stijnen, Margrietstraat 75, 6373 NN Landgraaf
W. Vrenken

 

16-05-2012

 


==========================================================================================================

    

KLOKKENDORPER FESTIVAL WORDT OKTOBERFEESTEN AARLE-RIXTEL.
Na vijfenveertig jaar komt er een einde aan het jaarlijkse Klokkendorper Festival met Pinksteren in Aarle-Rixtel. Het festival, één van de grootste in zijn soort in Nederland, beleefde fantastische jaren met een bomvolle tent met liefhebbers van blaas- en feestmuziek. De laatste jaren hadden we echter last van afnemende belangstelling, reden waarom we in ons jubileumjaar 2011 nog eens alles uit de kast hebben gehaald om het festival een nieuwe impuls te geven. Inhoudelijk was het een groot succes, maar het bezoekersaantal was helaas niet voldoende om het festival in deze vorm voort te zetten. Daarom hebben wij besloten om met deze jarenlange traditie te stoppen 

Maar ………. Aarle-Rixtel kan niet zonder een prachtig muziekfeest. Daarom organiseren De Klokkendorper en haar vrijwilligers dit jaar een nieuw festijn in het weekend van 6 en 7 oktober: De Aarlese Oktoberfeesten.
De naam zegt het al, een feest met fantastische Oostenrijkse Stimmungsmuziek, lange tafels, pullen bier, bratwurst, lederhosen en dirndl’s. En dit wederom in een oergezellige en sfeervolle tent met plek voor zo’n 300 personen. Iedereen die dit festijn mee wil maken moet er dus snel bij zijn dus hou de datum alvast vrij in je agenda. Medio mei zal de kaartverkoop gestart worden.

Blijf de informatie volgen op www.klokkendorper.nl.

 

10-05-2012


==========================================================================================================

    

 “BLASKAPELLE FRESIA” DEFINITIEF VAN START.
Eerste “KiKa-concert” op zondag 7 oktober!
Met de slogan “Een nieuw orkest… een uniek project” deed dirigent Simon Meurs uit Schaijk eind vorig jaar een oproep om muzikanten te werven voor een nieuw op te richten Egerländer orkest. Binnen drie weken hadden meer dan 20 muzikanten vanuit o.a. Best, Boxtel, Eindhoven, Geldrop, Neerlangel, Schaijk en Wijchen zich hiervoor aangemeld, van ervaren kenners tot nieuwkomers in de Egerländer muziek. Na een kennismakingsbijeenkomst is de groep begin januari aan een proefperiode van drie maanden begonnen met wekelijkse repetities op de woensdagavond in Schaijk. Inmiddels zijn er vijftien repetities gehouden en na afloop van de proefperiode werd unaniem besloten om door te gaan. In de tussentijd meldden zich nog een aantal muzikanten aan en de bezetting is nu nagenoeg compleet. Er is nog plaats voor twee klarinettisten, een tenorhornspeler en een trombonist.
Er werd lang over een naam nagedacht, maar een creatieve muzikant vormde met enkele voorletters van de initiatiefnemers Frans Maas en Simon en Annie Meurs de naam “Blaskapelle Fresia”. Deze naam in navolging van andere blaasorkesten met namen als “Erika” en “Gloria”. Zo was de naamgeving een feit.


Onder het motto “Blaasmuziek om te (be)leven” stelt “Blaskapelle Fresia” zich als hoofddoel om minimaal eenmaal per jaar een concert te organiseren waarvan de opbrengst geheel ten goede zal komen aan KiKa, (de Stichting Kinderen Kankervrij).  Men wil zich door blaasmuziek op niveau onderscheiden en daarmee jongeren, muzikanten en toehoorders, voor de Egerländer-, Böhmische- en Mährische muziek interesseren. Niet alleen de traditionele muziek wordt gespeeld, maar ook de nieuwe ontwikkelingen in deze blaasmuziek worden op de voet gevolgd. Met respect voor de traditie worden ook nieuwe paden geëffend.
De leden betalen geen contributie, maar sponsoren ieder een set originele bladmuziek. Daarnaast zijn door diverse mensen uit de blaasmuziekwereld, maar ook door Schaijkse ondernemers inmiddels éénmalige en periodieke sponsorbedragen voor het orkest ter beschikking gesteld. Met deze bijdragen is “Blaskapelle Fresia” het eerste concert voor KiKa aan het voorbereiden. Dit eerste concert zal worden gehouden op de eerste zondag van oktober, op 7 oktober dus, om 14:00 uur in zaal De Phoenix in Schaijk. Onder leiding van Simon Meurs zal een aantrekkelijk programma worden gepresenteerd, met mooie blaasmuziek op niveau. Met dit concert verwacht “Blaskapelle Fresia” een mooi bedrag bijeen te brengen voor KiKa.
De toegang is gratis, maar het concert is niet voor niets!

02-05-2012


==========================================================================================================


    

LIMBURGER ROY RENGS BESTORMT DUITSE SCHLAGER HITLIJSTEN.
Presentatie nieuwe CD in Blerick.
Met zijn 'Herz hinter Gittern' bestormt Roy Rens momenteel de Duitse Schlagerhitlijsten. Zijn naam prijkt tussen grote sterren als Jürgen Drews, Olaf Henning, Nik P. Matthias Reim en Peter Wackel. Een ongekend succes voor een Limburger, die pas kortgeleden zijn muzikale carrière weer oppikte. Want zo lang is de Blerickenaar nog niet bezig. Een jaar geleden onthulde hij zijn plannen. Hij voorspelde toen al dat hij niet de makkelijke weg zou kiezen op de route naar succes. Geen gelikte marketingcampagne of een voor de hand liggende cover. En ook geen talentenshow waarbij je even aan de top staat. Roy Rens wil de Schlagerwereld veroveren met zijn eigen sound. En het lijkt hem zowaar te gaan lukken.
Na een zakelijke carrière en een opgebouwd gezinsleven, pikte Roy een jaar geleden de muzikale draad weer op. Vol zou hij gaan om zijn hobby professioneel op de rails te zetten. "Een goed fundament is daarbij heel belangrijk", vertelt hij. "Je moet de 'juiste' mensen om je heen verzamelen en een fanclub opbouwen. Goed management, goede tekstschrijvers en dan er vol voor gaan op de bühne. En dat lijkt zijn vruchten af te werpen." In 'Die offizielen Deutschen Party & Schlager Charts staat de titeltrack van zijn eerste cd inmiddels op plek veertig. Daarbij grote namen achter zich latend. Rens: "Die hitlijst wordt samengesteld door vierhonderd dj's en radiopresentatoren. Het zegt toch wel iets als je daar tussenstaat. Dat is nog niet veel Nederlanders gelukt.
“Rens wordt bijgestaan door zijn manager Arno Klein uit Brunssum, die het klappen van de zweep op Schlagergebied wel kent. In het verleden begeleidde hij grote namen als Manuela, Jack Jersey en de Solid Sisters. In 2007 ging hij met pensioen. Tot hij Roy Rens tegen het lijf liep. Het klikte tussen beide mannen en samen stippelden ze een route uit. Sterschrijver Tom Marquardt werd overgehaald om de eerste single te schrijven, getiteld 'Ich hab den Himmel Heute Nacht berührt'. Klein: "We hebben onszelf vijf jaar de tijd gegeven. Ik ken de wereld, weet welke valkuilen er zijn. In Roy heb ik alle vertrouwen."
Ook 'Herz hinter Gittern' is geschreven door een gelauwerde tekstschrijver, Erika Hagler uit Oostenrijk. Zij tekende samen met Tom Marquardt ook voor de bonustrack 'Die Traumfrau. Een bewerking van 'You are so beautiful' geschreven door Billy Preston en bekend geworden in de uitvoering van Joe Cocker. "Voor het eerst dat platenstudio Universal een buitenlandse artiest een nummer laat bewerken”, zegt Rens. De zeven tracks op de cd zijn zeer verschillend. "Het moest een cd worden voor alle seizoenen. Daarom staat ‘Ma Ma Mallorca’, geschreven door Arno op den Camp, naast een nieuw kerstnummer. De komende tijd staan er veel optredens op het programma. Waaronder de prestigieuze Schlagerparade op de Duitse televisie. Wordt een drukke tijd. Maar dit is wel wat ik altijd al wilde.
"De presentatie van de eerste cd met de titel ‘Herz hinter Gittern, vindt plaats op 20 mei in café De Witte aan de Pepijnstraat 198 in Blerick. Entree vrij.
>>>

02-05-2012


==========================================================================================================

SASO AVSENIK UND SEINE OBERKRAINER VOOR DE EERSTE KEER IN NEDERLAND.
Hij is het kleinkind van de legendarische Slavko Avsenik en zijn vader Gregor is een begenadigd gitarist. Wij hebben het dan over de jeugdige Saso, dat wordt uitgesproken als Sacho, Avsenik. Met de andere jeugdige bandleden heeft hij in korte tijd enorm succes in de Oberkrainermuziek. Zijn vader Gregor, die het Gasthaus Avsenik in Begunje runt, heeft zijn muzikale carrière niet voortgezet maar van tijd tot tijd treedt hij op als gastspeler. Op zondag 29 april is Saso Avsenik met zijn band voor het eerst in Nederland bij het tweedaagse  Oberkrainerfestival Holland. Ook zijn vader zal er optreden evenals Vera Solinc & Ihre Oberkrainer, Die lustige Steiermädel en Horst Herrmann und seine Oberkrainer. Een festival dat je als liefhebber van Oberkrainermuziek zeker niet mag missen.

 

06-02-2012


==========================================================================================================

    

UITNODIGING AAN ALLE KAPELLEN IN NEDERLAND.

Graag willen we U uitnodigen voor een Blaaskapellen-evenement dat wordt gehouden in het Cultureel Centrum “De Menterne” te Muntendam op zaterdag 3 en zondag 4 november 2012.

Aan dit evenement (feest) kunt u deelnemen op 3 manieren.

Dat is nog nooit in Nederland vertoond en dit alles in één weekeinde.

Ten 1e Het 37e Blaaskapellenconcours Muntendam.

Ten 2e De Open Nederlandse Kampioenschappen voor Blaaskapellen.

Ten 3e Het 1e festival voor Blaaskapellen Muntendam.

Op 3 en 4 november het bekende concours te Muntendam met

Nederlandse en Buitenlandse kapellen.

Op 4 november de N.K. Blaaskapellen.

In 2011 zijn in de Topklasse de Kannenmarkter Musikanten uit Appeltern en in de Super Topklasse de Eschländerkapel uit Hellendoorn Nederlands Kampioen geworden. Wie wordt hun opvolger in 2012?

Op 3 november het 1e festival voor Blaaskapellen met als doel Blaaskapellen, die nog niet toe zijn aan een concours maar toch wel graag willen weten hoe een deskundige aankijkt tegen hun optreden,

de kans te geven zich te laten beoordelen, door middel van het verkrijgen van adviezen en tips over zowel de muzikale als algemene prestatie.


Tenslotte nog enkele punten die pleiten voor Muntendam:

  • De KNFM reglementen ingangsdatum 1-1-2012
  • Een vakkundige jury
  • Een uitstekende organisatie
  • Veel deelnemende kapellen uit diverse landen
  • Grote (internationale) publieke belangstelling
  • Een sfeervol Cultureel Centrum met een uitstekende akoestiek
  • Na afloop mogelijkheid voor een 5 minutengesprek met de jury
  • Kapellen kunnen tegen een vergoeding (tijdens een repetitie) gebruik maken van deskundige begeleiding (KNFM pool deskundigen)

Wilt u deelnemen aan één van de 3 activiteiten verzoeken wij U ons dit kenbaar te maken door een telefoontje of e-mail.

Graag tot ziens op ons Blaaskapellen evenement in Muntendam.

Aanmelden en informatie:

W. Gruben. Driemolenslaan 38, 9649 ET MUNTENDAM

tel.: 0598-616271  E-Mail: w.gruben@home.nl

 

18-01-2012


==========================================================================================================

    

Peter Maffay (62) krijgt in Kerkrade de Martin Buber Plakette.

“Investeren in de jeugd loont”.

Peter ‘Du’ Maafay kreeg in Kerkrade de Martin Buber Plakette als beloning voor zijn inzet voor probleemjongeren. Voor de officiële plechtigheid mochten jongeren uit meerdere landen hem in Herzogenrath het hemd van het lijf vragen.

Direct na zijn aankomst rent Peter Maffay het podium op, gaat tussen de kinderen staan en zingt het lied Über sieben Brücken mußt du Gehn mee, met in zijn gevolg een horde camera’s. Hij krijgt een warm welkom in Herzogenrath. De kleine zanger, die hier vooral bekend is van zijn hit ‘Du’ uit 1971, blijkt bij de oosterburen nog altijd een grote naam.

De ster moet vele handen schudden en handtekeningen uitdelen, met iedereen op de foto en het Gouden Boek van Herzogenrath tekenen voordat hij naar Burg Rode gaat, terijl de jongeren op het podium afsluiten met onvermijdelijke lied ‘Du’.


In de burcht gaat de zanger in gesprek met enkele tientallen jongeren uit de hele wereld. Die stellen hem vaak eenvoudige –maar moeilijk te beantwoorden- vragen. Zoals: waarom zet je je zo in voor getraumatiseerde jongeren, terwijl anderen daar niets om geven ? Het antwoord op die vraag ligt deels in Maffays eigen jeugd. Op zijn veertiende kwam hij met zijn ouders vanuit Roemenië naar Duitsland. “Het duurde acht to tien jaar eer we ons thuis voelden. Ik heb discriminatie en honger meegemaakt. Zag hoe mijn vader gearresteerd en mishandeld werd.”

Maffay weet dus wat armoede is en is vastbesloten anderen te helpen die ook in de problemen zitten. Ik ben zoals veel kleinere mensen. Als ik naar een bokswedstrijd kijk, hoop ik altijd dat de kleinere wint. Ik neem het op voor mensen die moeten knokken om te overleven. Ik was vanmorgen in een tehuis voor daklozen. Je zag dat die mensen lijden. Als je gezond bent, moet je zulke mensen juist helpen. We moeten elkaar helpen. Veel mensen denken dat Roemenië ver weg is, maar wat daar gebeurt kan ons ook raken.”

Helpt dat ook? “Al kun je maar een paar mensen helpen, dat is wat waard. Dan heb je iets bereikt.”

Door zijn inzet voor anderen komt zijn gezinsleven wel eens in de knel, blijkt bij de beantwoording van een andere lastige vraag. “Ik zie mijn zoontje van acht niet zo vaak als ik zou willen. Moet hem uitleggen  dat er ook andere kinderen zijn die hulp nodig hebben. Maar ik weet zeker dat er een tijd komt dat ik hem méér kan zien.”

Maffay zet zich vooral in voor jongeren. “Investeren in de jeugd loont. Dat is de beste investering voor de toekomst, onze kinderen.”

Zijn investering wordt geroemd door Frank Walter Steinmeier, oud-vice-bondkanselier (SPD) die optreedt als loudator bij de uitreiking van de Martin Buber Plakette. “Ik ken geen artiest die zoveel tijd en energie steekt in het helpen van kinderen. Dit soort mensen hebben we in onze maatschappij hard nodig, in een tijd dat alles mis dreigt te gaan.”

Daarbij doelt Steinmeier op de Eurocrisis en de recente moorden door rechts-extremisten. Daarover krijgt het duo ook een moeilijke vraag: “Als Griekenlanden Italië met alle andere landen aan tafel zitten in een restaurant en ze kunnen de rekening niet betalen, wat doen we dan: voor hen betalen of ze laten afwassen ?” Dat is niet aan de orde, vindt Maffay: “Griekenland hoort bij Europa. We hebben genoeg te eten. En mensen die echt honger hebben, moet je nooit wegsturen.”

Dialoog is het sleutelwoord bij de filosoof Martin Buber, naamgever van de plakette die Maffay in ontvangst mag nemen. “ik weet niet zoveel van Buber. Maar wat ik wel weet is dat dialoog hard nodig is om problemen op te lossen.”

Na de laatste vraag mag hij de jongeren ontmoeten. Weer handen schudden, op de foto en handtekeningen uitdelen. Dat lijkt Maffay leuker te vinden dan de officiële plichtplegingen.

 

Peter Maffay zet zich via eigen organisatie in voor jongeren in nood.

Peter Maffay is vooral bekend als zanger en rockster, maar dankt de Martin Buber Plakette aan zijn inzet voor goede doelen. Eind jaren tachtig richtte hij de Peter Maffay Stichting op. Die beheert drie kleinschalige tehuizen waar getraumatiseerde en zieke jongeren een tijdje gratis kunnen bijkomen, zodat ze hun leven weer beter aankunnen. Dat gebeurt in Roemenië en in Pollença op het Spaanse eiland Mallorca, waar Maffay een deel van het jaar woont. Daarnaast woont hij met zijn zoon en vierde vrouw in de Beierse plaats Tutzing, veertig kilometer van München. Naast opvangtehuizen runt Maffay een biologische boerderij annex winkel op de Finca Ca’n Sureda op Mallorca, waaraan ook biologisch restaurant Trencadora is verbonden. Verder probeert hij de dialoog op gang te brengen, onder meer tussen jongeren uit Israëlen de Palestijnse gebieden.

Peter Maffay werd direct nadat hij zijn grote hit ‘Du’ scoorde door veel mensen benaderd om zich in te zetten voor goede doelen. Hij voerde ook actie, bijvoorbeeld eind jaren zeventig tegen kernenergie. Tien jaar later besloot hij zijn activiteiten onder te brengen in een eigen organisatie. De stichting kreeg de steun van veel Duitse prominenten

Bron: MGL

 

07-01-2012


==========================================================================================================

BLAASMUZIEK OM TE (BE)LEVEN !

Een nieuw orkest..... Een uniek project.....

• De muziek:
De Egerländer-, Böhmische- en Mährische blaasmuziek wordt in ons land door zo’n 200 blaaskapellen beoefend. Naast de originele, traditionele volksmuziek uit de genoemde Tsjechische en Slowaakse streken, worden de laatste tijd ook vele nieuwe composities op dit gebied gespeeld. In ons land zijn er vele liefhebbers die naar deze muziek komen luisteren.
• Het initiatief:
Onder het motto “Blaasmuziek om te (be)leven” wordt in  de regio rondom Schaijk en verdere omstreken een nieuwe blaaskapel opgericht!
Dit initiatief wordt samen met enkele andere liefhebbers van deze blaasmuziek genomen door Simon Meurs, die in het verleden als kapelleider succesvol was met onder meer zijn “Stromenlandkapel” en de “Raamländer Musikanten”. Thans is hij internationaal jurylid voor de Böhmische–  en Mährische muziek en adviseur voor de Doelgroep Blaaskapellen van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen, de KNFM. In deze functies staat de doelstelling om de blaasmuziek in deze sector te promoten voorop. Hij ziet het oprichten van een nieuwe blaaskapel onder zijn leiding dan ook als een volgende uitdaging ter promotie van de Egerländer-, Boheemse- en Moravische blaasmuziek. Maar er zullen meer doelen worden nagestreefd:
• De doelstellingen:
> Het interesseren van een zo groot mogelijk publiek voor de Egerländer-, Böhmische- en Mährische blaasmuziek en deze doorgeven aan verdere generaties.
> De interesse voor deze muziek trachten te kweken bij jonge muzikanten en ze de kans te bieden om deze in de praktijk te beoefenen.
> Het belangrijkste doel dat de initiatiefnemers op zich hebben genomen is, naast het verzorgen van andere optredens, het jaarlijks organiseren van een concert, te beginnen in 2012, waarvan de opbrengst geheel ten goede zal komen van KiKa (Stichting Kinderen Kankervrij). Zodra er enig zicht is op het welslagen van dit project zal deze actie worden aangemeld bij KiKa.
• Oproep:
De initiatiefnemers roepen muzikanten op om zich aan te melden voor dit unieke project. In principe zal er eenmaal per week worden gerepeteerd op de dinsdag of de woensdagavond. Er zal geen contributie worden geheven. Wel zal van u worden gevraagd één set originele bladmuziek te (laten) sponsoren. Meer informatie: s.meurs@hetnet.nl

10-11-2011


==========================================================================================================


    

ARNO BEERTS (55) IN HET HARNAS OVERLEDEN.
De in Groningen en omstreken bekende dirigent Arno Beerts is afgelopen zaterdag in het harnas gestorven. Hij dirigeerde die avond de groep 'de Postjagers' tijdens het Eeuwconcert van Gruno’s Postharmonie in de Oosterpoort en speelde zelf mee op zijn saxofoon. Meteen na het concert werd hij onwel en overleed nog dezelfde avond. Beerts is 55 jaar geworden.
De oorspronkelijk uit Maastricht afkomstige Beerts was sinds 1993 kapelmeester van de Postjagers en behaalde grote successen. Arno Beerts was ook Tamboer-maître van Gruno’s Postharmonie en daarmee het boegbeeld tijdens straatoptredens. Verder was hij dirigent van de muziekverenigingen ODO in Odoorn, Drenthina in Annen en Phiësta, de voormalige Philips Harmonie, uit Stadskanaal. Hij speelde zelf nog alt-saxofoon bij de Johan Willem Frisokapel in Assen.

De jubilerende Gruno's Postharmonie schrijft op haar website:
ARNO BEERTS OVERLEDEN
Na het Eeuwconcert van Gruno’s Postharmonie op zaterdag 8 oktober 2011 is Arno Beerts, kapelmeester van “de Postjagers”, plotseling overleden. Tijdens het concert dirigeerde Arno “de Postjagers” nog tijdens 3 nummers en speelde hij het gehele concert met de Postharmonie mee op zijn saxofoon. Na het concert voelde hij zich niet goed en is uiteindelijk bij de Huisartsenpost overleden. Op een gouden avond volgde een gitzwarte nacht.
Arno was sinds 1993 kapelmeester van “de Postjagers”. In die jaren heeft de kapel een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Onder de inspirerende leiding van Arno hebben “de Postjagers” grote successen gevierd. Zo werd drie keer op rij het Nederlands Kampioenschap binnengehaald, werden 1e prijzen behaald op Europese Kampioenschappen en werden 2 cd’s opgenomen. Sinds 2005 komen “de Postjagers” uit in de Supertopklasse. Het vakmanschap van Arno was onomstreden; diverse keren werd een 10 gescoord op het onderdeel muzikale opvatting in het juryrapport.
Naast kapelmeester van “de Postjagers” was Arno de laatste jaren ook Tamboer-maître van Gruno’s Postharmonie en daarmee het boegbeeld tijdens straatoptredens. Daarnaast werd nooit vergeefs een beroep op hem gedaan als we hem nodig hadden op de saxofoon.
Het verlies van Arno is een groot verlies voor zowel Postjagers als voor Gruno’s Postharmonie. We gedenken hem als een bevlogen kapelmeester van de Postjagers en verenigingsman met een gouden hart.

Als Volksmuziekcentrale hebben wij alleen maar dierbare herinneringen aan Arno die we regelmatig troffen tijdens concerten, concoursen enzovoort. Wij wensen zijn familie, vrienden en bekenden heel veel sterkte bij dit enorme verlies.
W.Vrenken

12-10-2011


    

CONCERTORGANISATOR BENELIVE IS ZEER BETROUWBARE, ERVAREN PARTNER

Treurnis een paar jaar geleden toen onze Oostenrijkse vriend Hansi Hinterseer dan toch niet kwam optreden in België en Nederland. MG Trading – het bedrijf wat toen verantwoordelijk was voor de geplande concerten van Hansi in Nederland en België – verzaakte aan alle verplichtingen met als gevolg dat beide concerten geannuleerd werden. Heel wat fans van Hansi Hinterseer zijn dan ook erg sceptisch of de populaire zanger volgend jaar op 26 februari 2012 naar de Lotto Arena in Antwerpen komt en op 14 maart 2012 naar de Rijnhal in Arnhem. Fans van Hansi die een ticket kopen hoeven zich alvast geen zorgen te maken want Benelive Entertainment – organisator van de twee concerten volgend jaar – is een zeer betrouwbare, ervaren partner in de Benelux. In het verleden zorgde zij al voor een mooie concerttour met Frans Bauer, Marco Borsato, Lord Of The Dance, Clouseau, e.v.a. Wie dus via de juiste wegen een ticket koopt voor de concerten van Hansi Hinterseer, die zal niet alleen uitstekende plaatsen hebben in de zaal. Hij of zij zal ook getuige zijn van het eerste grote solo-concert ‘Hansi Hinterseer Mit Die Tiroler Echo Und Chor’ in België en Nederland. Meer info over organisator Benelive Entertainment kan je vinden op www.benelive.eu. Officiële tickets voor Hansi Hinterseer bestel je voor het concert in de Lotto Arena op 26/02 via www.teleticketservice.com of op 070/345.345. Voor het concert in de Rijnhal in Arnhem op 14/03 bestel je uw tickets via www.ntk.nl of op 0900-9203.

 

20-09-2011